Opbaren
Ondanks alle verdriet bij een sterfgeval moeten er ook praktische zaken worden geregeld. Wij van Leemans Uitvaartverzorging zullen u daarbij ondersteunen, adviseren en begeleiden om samen tot een waardig afscheid te komen, stijlvol en persoonlijk naar úw wensen.
In overleg met de nabestaanden zorgen wij dat de overledene thuis of in een door u gewenst uitvaartcentrum wordt opgebaard. De laatste verzorging; dus het wassen, eventueel scheren en aankleden van de overledene kan thuis of in het uitvaartcentrum plaatsvinden, u kunt dit natuurlijk ook zelf doen in combinatie met een van onze verzorgsters.
Het opbaren kan op een bed of in een kist, eventueel kunnen wij zorgen voor een rouwscherm (kamerscherm) wanneer de overledene in de woonkamer wordt opgebaard.
Leemans Uitvaartverzorging beschikt momenteel over een uitvaartcentrum voor de gehele regio en omstreken. Naast het thuisopbaren bieden wij u de mogelijkheid om van ons uitvaartcentrum gebruik te maken.
Het betreft warm getinte en zeer sfeervolle rouwkamers waarin u op een rustige manier uw dierbare kunt bezoeken.
Ook bieden wij u de mogelijkheid om de speciaal ingerichte familiekamer continu te gebruiken, zodat u op elk gewenst moment uw dierbare kunt bezoeken. U ontvangt hiervoor een sleutel. Tevens is de ruimte ingericht om zelf koffie / thee te zetten en van diverse gekoelde frisdranken gebruik te maken. Er is een CD-installatie aanwezig om eventueel rustige achtergrondmuziek ten gehore te brengen.
Opbaren bij Leemans Uitvaartverzorging: “Het verlengstuk van thuis.”
p.s. : Buiten voornoemde opbaarmogelijkheden, blijft het uiteraard altijd mogelijk dat we de opbaring thuis laten plaatsvinden of in een door u gewenst uitvaartcentrum in uw regio of woonplaats.
Thanatopraxie
Een overleden lichaam voor korte tijd conserveren
Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt vertraagd. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij de wet toegestaan in Nederland. Thanatopraxie kan een uitkomst bieden na een overlijden in het buitenland, na deze behandeling kan het lichaam geconserveerd worden overgebracht naar de plaats van bestemming. Thanatopraxie kan ook uitkomst bieden wanneer familieleden door omstandigheden niet tijdig bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn en deze moet worden uitgesteld.
Hoe werkt thanatopraxie?
Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder. Thanatopraxie is te verdelen in twee gebieden: de tijdelijke conservering en het cosmetisch gedeelte (het ‘restaureren’ van een overledene en het opmaken).
Thanatopraxie en restauratieve technieken
Nadat de overledene is behandeld, wordt deze gekleed. Op verzoek van de nabestaanden kunnen er cosmetische producten opgebracht worden. Wanneer een overledene bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval beschadigd of verminkt is, worden door middel van hecht- en lijmtechnieken de beschadigingen hersteld. De restauratie van overledenen stelt de nabestaanden in de gelegenheid alsnog afscheid te nemen.
Voor- en nadelen
Na de thanatopraxie behandeling kan de overledene worden opgebaard bij een normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruik gemaakt wordt van een koelinstallatie.
De overledene door de behandeling er minder dood uitzien. Dat kan een voordeel zijn, maar kan ook juist afbreuk doen aan het rouwproces. Zonder een thanatopraxiebehandeling kan het lichaam na 4-5 dagen wat achteruit gaan (hoeft niet altijd), dat helpt bij de bewustwording dat het tijd is om afscheid te nemen.
Thanatopraxie is een invasieve behandeling (behandeling waarbij met instrumenten het lichaam wordt binnen gedrongen) waardoor deze als ingrijpend kan worden ervaren. Een ander nadeel zijn de kosten. Een thanatopraxie behandeling kost al gauw 500 euro, terwijl het zeker geen wondermiddel is. Het kan gebeuren ook dat het lichaam toch wat achteruit gaat ondanks de behandeling.
Verschil tussen balseming en thanatopraxie
Bij balseming gaat het om conservering voor een zeer lange termijn, terwijl thanatopraxie slechts een uitstel van de intreding van de ontbindingsverschijnselen beoogt. De gebruikte vloeistoffen verschillen dan ook.
Ontstaansgeschiedenis
Rond het jaar 1800 was koeling nog een onbekend fenomeen. Wanneer iemand kwam te overlijden betekende dat in veel gevallen een snelle ontbinding.
De Franse legerarts Gannal werd tijdens zijn studie chirurgie regelmatig geconfronteerd met de thanatomorphose (lijkontbinding). Door de lichamen te injecteren met een vloeistof op basis van een acetaatoplossing en aluminiumzout ging hij de strijd aan tegen de ontbinding. In de loop der jaren verbeterde hij deze vloeistof. De arts van Napoleon heeft na het overlijden van de keizer op het eiland St. Helena dezelfde conserveringsmethode gebruikt.
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werden door Thomas Holms diverse conserveringen uitgevoerd, omdat de lichamen van gesneuvelde soldaten vaak over grote afstanden moesten worden vervoerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd thanatopraxie eerst in Engeland en daarna in Frankrijk toegestaan. Het woord Thanatopraxie is afgeleid van de Griekse god Thanatos, de god die doden naar de onderwereld bracht.